Marea Neagra poate fi verde!

Specii bentale

 

 

Hanusul (Gobius batrachocephalus)

   Relict ponto-caspic, adaptabil si la apele salmastre. In mare traieste in regiuni mai indepartate de tarm la adancimi de 40 m, in zona fundurilor pietroase sau pe acelea acoperite cu midii.

   Este cel mai mare guvid din apele noastre, cu o lungime a corpului pana la 35 cm si o greutate pana la 600 g. Corpul este masiv acoperit cu solzi marunti, ctenoizi. Gatul, operculul si baza inotatoarei pectorale nu au solzi. Capul este lung, turtit, triunghiular cu gura larga si mandibula proeminenta. Are spatele galben-brun cu dungi si striuri transversale brune. La baza pectoralei are  2-3 pete inchise. Se intalnesc si indivizi colorati in galben cu alb.
   Reproducerea are loc de timpuriu la inceputul primaverii.
   Se hraneste cu crustacei, moluste si pesti.


Strunghilul (Gobius melastonomus)

   Forma marina, ponto-caspica, adaptat si la apa salmastra a lacurilor litorale. Foarte numeros pe tot litoralul nostru, in special in golfurile adapostite, la adancimi de 10-15 m, cu fundul pietros acoperit de alge. In unele lacuri cu apa salmastra e sedentar (Babadag, Golovita).

   Latimea corpului este egala sau putin mai mare decat inaltimea acestuia. Regiunea capului, gatul, burta, bazele inotatoarei pectorale sunt acoperite cu solzi cicloizi. Ramurile radiilor superioare ale pectoralei sunt intotdeauna unite printr-o membrana, varfurile lor iesind in afara. culoarea corpului este galben-bruna, cu pete ce se contopesc. In lungul liniei laterale are 5 pete ovale, la baza primei inotatoare dorsale se afla o pata neagra mare. Inotatoarea pectorala are adesea o pata mica inchisa. In perioada inmultirii, masculii sunt complet negri.
   Se reproduce in perioada mai-septembrie, depunand icrele succesiv in raport cu temperatura apei.
   Se hraneste cu aterine, mici guvizi, crevete, crabi, insecte, moluste.


Guvidul de mare (Gobius cephalarges)

   Peste marin, relict ponto-caspic, adaptat si la apele salmastre ale lacurilor litorale, Razelm, Babadag, Sutghiol. In mare traieste aproape de coasta, pe fund pietros, la adancimi de 5-15 m.

   Are o lungime pana la 24 cm. Corpul este acoperit cu solzi ctenoizi, capul comprimat, botul obtuz. A doua inotatoare creste spre posterior. Corpul este colorat brun-ocru cu pete brune deschis marunte. Obrajii au 1-2 dungi negre, scurte asezate in lung. Inotatoarele sunt dungate.
   In mare se reproduce la inceputul primaverii.
   Hrana lui consta din moluste, crustacei si pesti.

 

.

© 2011 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode