Marea Neagra poate fi verde!

Păsări

 

 Pasari la Marea Neagra

   Deasupra Marii Negre se regasesc unele din caile de migratie ale pasarilor calatoare. Toamna pasarile din Europa de Nord si din Siberia de Vest zboara catre sud. Multe din ele se opresc sa ierneze in zonele umede adiacente Marii Negre, in Delta Dunarii sau lacurile si limanele litorale (codalbul, lebede, unele rate).

 Lebede la Marea Neagra

 Codalbul

    Celelalte (majoritatea speciilor), dupa o oarecare oprire pentru a se odihni si a se hrani, zboara mai departe si ierneaza in Asia Mica , Africa de Nord, iar unele ajung pana in Africa de Sud si ierneaza acolo.
    Primavara pasarile se intorc din nou si se opresc din drum pentru a se odihni si hrani in delte si alte terenuri apoase si mlastinoase ale Marii Negre. Majoritatea pasarilor care zboara deasupra Marii Negre se tin aproape de tarmurile de vest si de est. Numai cateva, in mod frecvent traverseaza marea prin partea ei cea mai ingusta dintre tarmul de sud al Crimeei si tarmul de nord al Asiei Mici.
    Mai putine la numar sunt pasarile care nu-si parasesc tinuturile de cuibarit, exemplu in acest sens fiind pescarusul pontic, sedentar la tarmul romanesc al Marii Negre.

 Pescarusul pontic

    Deplasarile de sezon, regulate ale unui mare numar de pasari are o importanta ecologica deosebita pentru Marea Neagra, indeosebi pentru terenurile ei mlastinoase. In timpul stationarilor pasarile se hranesc cu cantitati mari de organisme de apa, iar dejectiile lor, intensifica eutrofizarea apelor de langa mare.
    Unele specii sedentare sau migratoare traiesc si cuibaresc in mod obisnuit la tarmul Marii Negre sau in zonele limitrofe acesteia, pe cand alte specii sunt intalnite in timpul perioadelor de pasaj sau apar accidental.
    Pasarile care domina avifauna Marii Negre apartin speciilor acvatice: pescarusi, chire, cormorani, lebede, rar furtunari, cufundaci, lupi de mare etc.

 Pasari la tarmul Marii Negre

    Totusi reprezentative pentru pasarile care traiesc obisnuit in apropierea marii, sunt cele care apartin Ordinului Charadriiformes (pescarusii, chirele, prundarasul, scoicarul, altele), numite “pasari limicole” deoarece prefera locurile mlastinoase si terenurile maloase.

 Pasari limicole (scoicari)

    Pasarile limicole sunt pasari zvelte, cu cap rotund, cioc subtire si lung, drept sau curbat, flexibil la baza si intarit in rest. Gatul este potrivit de lung si gros. Aripile sunt mari si ascutite, fiind foarte bune zburatoare. Picioarele au tarsul inalt si degetul posterior mic si asezat mai sus fata de cele anterioare, sau lipseste. Charadriiformele sunt si bune alergatoare, iar unele specii sunt bune inotatoare. Cuibaresc izolat, pe pamant, pe vegetatie plutitoare si foarte putine in arbori. Puii sunt nidifugi.
    Cele mai multe specii de pasari care se regasesc in fauna Marii Negre, sunt cele cu raspandire larga pe teritoriul Europei, urmate de speciile de origine asiatica si cele transpalearctice. In proportii mai scazute sunt reprezentate speciile mediteraneene si cele de origine arctica.

      Surse bibliografice (informatii, note, texte, imagini):
       
biologiaMN- www.lefo.ro
         Razvan Zinica
        Cosmin-Ovidiu Manci- www.cosmin.nature4stock.com

© 2011 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode