Marea Neagra poate fi verde!

Specii pelagice

 

 Rechinul, Cainele de mare (Squalus acanthias)

  Rechinul este spaima pestilor in aproape toate marile si oceanele. Forma corpului sau este atat de bine adaptata pentru atac, incat spinteca cu usurinta apa, in goana dupa prada deplasandu-se ca o adevarata torpila.

    Rechinul din Marea Neagra este de talie mica in comparatie cu rechinii oceanici. Dimensiunile la care ajung masculii 1-1,5 m, sunt mai mici decat cele ale femelelor care ajung pana la 1,7 m, greutate exemplarelor osciland intre 6-14 kg. Pielea este acoperita cu solzi marunti, placoizi. Ambele inotatoare dorsale sunt precedate de cate un tep. Gura este asezata ventral sub bot. Dintii sunt ascutiti, asezati pe 6 randuri, cu varfurile indoite de la mijloc in directia colturilor gurii. Ochii fara membrana (pleoapa). Taieturile branhiilor mici si asezate inaintea pectoralelor.

    In coloratia corpului predomina nuanta cenusiu-albastruie, spatele si partile laterale fiind pigmentate cu un numar variabil de pete albastrui sau albe, mai accentuate la exemplarele tinere. Pe burta are culoarea alb-galbuie.
   Mereu agitat, traieste mai mult solitar, grupandu-se in numar mic numai in timpul reproducerii. De tarmul nostru se apropie incepand din martie si pana in noiembrie. De obicei este semnalat, in larg la 50-70 m adancime. Fiind adaptati vietii în ape reci, cainii de mare nu au un metabolism intens si au un ritm de crestere foarte lent. Unele exemplare pot trai peste 100 de ani. Ating maturitatea sexuala la varsta de 10- 11 ani, masculii si 18-21 de ani, femelele.

    Este o specie ovovipara. Se imperecheaza in ianuarie-martie. Dupa o gestatie de 22-24 luni, expulzeaza intre 2 si 11 pui, masurand 25-30 cm. Cresterea lenta, maturitatea sexuala tarzie si faptul că femelele produc mai putin de 10 pui, in medie, pe an, fac ca populatiile de caine de mare sa se refaca foarte greu
   Rapitor temut, ii cad prada pe langa o serie de crustacei mari si numerosi pesti ca hamsia, guvidul, scrumbia albastra, stavridul etc.
   Carnea de rechin se consuma, dar este aspra si lipsita de grasimi. In Marea Neagra, capturile raportate de caine de mare au scăzut, numai in ultimii 20 de ani, cu peste 70 %. Cu toate acestea, Marea Neagra este considerata a avea, în continuare, una dintre cele mai mari populatii de rechini din acest gen.

  

© 2011 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode