Marea Neagra poate fi verde!

Alge

 Algele macrofite

    Macrofitele sunt alge pluricelulare, in general de dimensiuni vizibile cu ochiul liber, care traiesc in mare, realizand fotosinteza cu ajutorul pigmentilor clorofilieni simpli sau in asociatie cu alti pigmenti. Astfel dupa culoarea pigmentului predominant se impart in: Chlorophyta (alge verzi), Rhodophyta (alge rosii), Phaeophyta (alge brune).

 Clorophyta (alge verzi)

Rhodophyta (alge rosii)

Phaeophyta (alge brune)

    In zona costiera a Marii Negre se intalnesc specii din toate cele trei categorii, unele din ele perene, altele sezoniere, ocupand substratul dur de pe fundul bazinului marin pana la adancimea de 10 m. acestor categorii li se adauga grupa Magnoliophyta (plante superioare) din care face parte si gramineea marina Zostera.

 Magnoliophyta (Zostera marina)

    Dezvoltarea macrofitelor este influentata de factori climatici, de natura substratului, de salinitate, de gradientul de luminozitate si de chimismul apei, iar reducerea vegetatiei algale este pusa pe seama activitatii omului. Urmare a activitatilor antropice, ecosistemele din zonele marine litorale sunt intr-o continua transformare. Modificarile de mediu produse ca urmare a schibarilor parametrilor hidrochimici, a colmatarii substratului dur, a cresterii cantitatilor de substante biogene, a diminuarii accentuate a transparentei apei, a deversarilor de reziduri petroliere au dus la selectionarea si dezvoltarea unor specii de macrofite tolerante, pentru care noile conditii de mediu sunt favorabile. In consecinta, diversitatea specifica, alternanta sezoniera si abundenta vegetatiei marine au fost puternic afectate.
    Rolul ecologic al macroflorei algale consta mai ales in oferirea unui substrat pentru dezvoltarea in masa a altor macrofite epifite, cat si a unui biotop favorabil pentru numeroase specii de nevertebrate si pesti.

      Surse bibliografice (informatii, note, texte, imagini):
         
Macrofitele de la Marea Neagra- www.rmri.ro
          Conf. Univ. Dr. Marius Skolka – Raport de cercetare nr. 880/2004, Evaluarea biodiversitatii Dobrogei, Universitatea Ovidius Constanta
          Silvia Iordache, Fotografie subacvatica- www.silvia-iordache.blogspot.com
          The Baltic Sea Portal- www.itameriportaali.fi

© 2011 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode